Familie Reinders
2-onder-1-kap uit 1997

Dat energieneutraal wonen voor iedereen mogelijk is toont de familie Reinders uit Gramsbergen aan.

Besparing in 10 jaar

  • 22500 euro
  • 32000 kWh
  • 16000 m3 gas
  • 41400 kg CO2

“Onafhankelijk van de energiemaatschappij”

De 2 onder 1 kap van de familie Reinders is gebouwd in 1997. Truus en haar 3 kinderen zijn de eerste bewoners. Sinds 2015 wekken ze al hun energie thuis op.

Truus vertelt: “Ik wilde graag de maandlasten omlaag brengen en onafhankelijk zijn van de energiemaatschappij. Ik dacht eerst dat zoiets alleen interessant was voor mensen met een groot huis en een grote portemonnee. Uiteindelijk heb ik op aanraden van mijn broer toch een maatadvies aangevraagd. Al snel werd duidelijk dat ook ons huis geschikt was.”

Hoe het werkt

Op het dak liggen dunnefilm zonnepanelen. “Ik heb bewust gekozen voor dunnefilm zonnepanelen, deze presteren goed op bewolkte dagen. De zonnepanelen zijn aangesloten op een accu. Hiermee verbruiken we onze opgewekte elektriciteit zelf. Als er een stroomstoring is hebben wij gewoon stroom.”

Onafhankelijkheid

De Familie Reinders maakt gebruik van de zon en hout om te verwarmen.

“Een zonnecollector ligt op het dak en een sfeerhaard met warmtewisselaar staat in de woonkamer. Deze creeeren warmte waardoor we onafhankelijk zijn van gas. De extra sfeer en comfort van de kachel is een mooie bonus. ”

Houtkachel CV

Accu

21 zonnepanelen

1 zonneboiler

Wubbo

Buffervat