Accu's en zonnepanelen

Accu opslag dag

Accu’s koppelen aan je zonnepanelen klinkt interessant. Waarom zou je wel of niet voor accuopslag moeten kiezen? Wij behandelen hier de 4 meest gestelde vragen over energieopslag:

  • Kan ik volledig onafhankelijk zijn met zonnepanelen en accu’s?
  • Kan ik een investering in accu’s nu al terugverdienen?
  • Is zonne-energie opslaan in accu’s goed voor het milieu?
  • Moet ik mijn systeem voorbereiden op toekomstige accuopslag?

Totale onafhankelijkheid

Totale onafhankelijkheid is vaak de eerste gedachte die opkomt bij mensen. Om maar met de deur in huis te vallen: volledig onafhankelijk zijn met je zonnepanelen en accu’s zit er voorlopig niet in. Dit komt simpelweg omdat de zon in de wintermaanden niet genoeg energie levert. Het grootste gedeelte van het jaar kun je wel onafhankelijk zijn en probleemloos zonder elektriciteit uit het net leven. Deze onafhankelijkheid zorgt voor een gerust gevoel en is één van de belangrijkste redenen om voor accuopslag te kiezen.

We worden steeds afhankelijker van elektriciteit. Daarnaast is de stabiliteit van ons energienetwerk tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Door een stroomstoring zitten op het moment van schrijven 12.000 huishoudens zonder elektriciteit. Accuopslag biedt zekerheid tijdens stroomstoringen aan mensen die bijvoorbeeld door willen werken of afhankelijk zijn van medische apparatuur.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft onderzoek gedaan naar Nederlandse energiemaatschappijen. Bij elke energiemaatschappij is de energie die zij leveren onderzocht; hoe en waar is de energie opgewekt? Op basis daarvan hebben de energiemaatschappijen een rapportcijfer gekregen.

Financieel aantrekkelijk?

Je kunt accu's nog niet terugverdienen omdat we in Nederland een gunstige salderingsregeling kennen. Dat wil zeggen dat het openbare net fungeert als buffer op de zonnige piekmomenten.

De salderingsregeling wordt vanaf 2020 versoberd. Het is waarschijnlijk dat accuopslag daarna wel aantrekkelijk wordt voor je portemonnee. In Duitsland en België zien we dit al gebeuren. Daar kennen ze geen gunstige salderingsregeling meer en zijn accu’s al financieel aantrekkelijk.

Goed voor het milieu?

De overproductie op zonnige piekmomenten wegvangen zijn niet alleen gunstig voor uw netbeheerder, maar ook voor het milieu. De energie verliezen bij het op- en ontladen van een accu zijn lager dan de verliezen in het netwerk.

Met een kleine accu van 1-2kWh kun je al een grote bijdrage leveren aan een betere wereld en moeiteloos enkele uren overbruggen tijdens een stroomstoring.

Voorbereiden op toekomst?

Een omvormer kan gerust 15 jaar meegaan, daarom is het een goed idee om bij het kiezen van een omvormer al rekening te houden met toekomstige accuopslag. Er zijn verschillende leveranciers die dit type omvormers al leveren. Ook bij INTUhome kunt u kiezen voor omvormers met een ingebouwde acculader, of een omvormer die geschikt is voor een toekomstige combinatie met een acculader.

Wij verwachten dat variabele tarieven ervoor zorgen dat uw vergoeding voor zonnestroom op de zonnige piekmomenten zal verdampen. Dat zullen de momenten zijn waarop een accu zijn geld gaat terugverdienen omdat u vervolgens de elektriciteit ’s avonds niet hoeft terug te kopen voor de hoofdprijs.

Advies

Omdat omvormers wel 15 jaar mee kunnen gaan is het belangrijk om nu al over accuopslag na te denken.

Om terug te komen op de vraag: Accuopslag, wel of niet? Dat is een keuze die u zelf moet maken. Met een kleine accu kunt u al stroomstoringen overbruggen en bijdragen aan een schoner milieu

INTUhome denkt graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.